0

Gjenet të cilat luajnë rol në vitet e mëvonshme të jetës mund të jenë përgjigja se përse femrat kanë shëndet më të dobët sesa meshkujt në moshë të shtyrë – ndonëse ato mund të jetojnë më gjatë.

Një studim ka zbuluar se faza e menopauzës bën që femrat të akumulojnë gjene të cilat evoluohen për t’u bërë mirë meshkujve, por që janë të dëmshme për shëndetin femëror.

Për shkak se meshkujt janë pjellor edhe në moshë të vjetër, trupat e tyre nuk vuajnë nga dobësimet e njëjta sikurse te femrat kur kalojnë në moshë të mesme.

Pavarësisht këtyre gjërave, femrat ende janë më të prira të jetojnë më gjatë – ku në Mbretërinë e Bashkuar jetëgjatësia mesatare e femrave është 82.9 vjet, ndërsa e meshkujve është 79.2 vjet.

Edhe hulumtimet e mëhershme kanë treguar se femrat kanë tendenca të kenë shëndet më të dobët kur të plaken, ndonëse meshkujt jetojnë më pak dhe janë më të rrezikuar të vdesin në çfarëdo kohe.

SHPËRNDAJE