0

Çfarë ndodh me shëndetin e meshkujve në qoftë se lidhja e tyre nuk ka lumturi.

Të gjithë e kemi dëgjuar frazën “grua e lumtur, jetë e lumtur”, por një studim i ri ka zbuluar se shprehja “grua kontrolluese, jetë më e shëndetshme” është e vërtetë.

Studimet e mëparshme kanë treguar se partnerët mund të ndikojnë në shëndetin dhe jetëgjatësinë e njëri-tjetrit. Sidoqoftë, ky studim tregon pse gratë që janë “dominuese” duhet të vlerësohen, raporton “Life Hacks”.

Një martesë që nuk ka lumturi mund të jetë gjëja më e mirë për shëndetin e burrave.

Rezulton se kur burrat nuk kanë një martesë të lumtur, ata kanë një rrezik më të ulët të zhvillimit të diabetit, sipas një studimi të udhëhequr nga një sociolog i Universitetit Shtetëror të Miçiganit.

Edhe nëse e zhvillojnë, ata kanë më shumë mundësi për trajtim të suksesshëm, falë grave të tyre.

Hui Liu, studiuesi kryesor, tha se kjo mund të jetë për shkak të faktit se disa gra monitorojnë vazhdimisht shëndetin e burrave të tyre, veçanërisht nëse burrat janë me shëndet të dobët ose kanë sëmundje si diabeti, që kërkojnë monitorim të shpeshtë.

Sidoqoftë, burrat mund të ndihen të pakënaqur me gratë që u tregojnë se çfarë duhet të bëjnë, gjë që ata mund ta shohin si “bezdisëse”.
Meqenëse diabeti është shkaku i shtatë kryesor i vdekjeve në Shtetet e Bashkuara, ky zbulim është domethënës.

Hulumtimi, i cili analizoi rezultatet e sondazhit nga 1,228 njerëz të martuar, të moshës 57 deri 85 vjeç, për një periudhë 5-vjeçare, sfidon supozimin se një martesë e palumtur është e barabartë me shëndetin e keq dhe me një jetë më të shkurtër.

Por gratë janë më të shëndetshme në një martesë ku ka lumturi.

I njëjti studim sugjeroi që e kundërta është e vërtetë për gratë. Një martesë e mirë do të thoshte një rrezik më i ulët për vuajtur nga diabeti 5 vjet më vonë.

Gratë mund të jenë më të ndjeshme se burrat për cilësinë e një marrëdhënieje dhe kështu kanë më shumë të ngjarë të përjetojnë një përmirësim të shëndetit nga një marrëdhënie e shëndetshme, thanë studiuesit.

Shumë kujdes bën më shumë dëm sesa mirë.

U vu re se kontrolli i tepërt mund të krijojë gjithashtu stres tek bashkëshortët. Shumë studime kanë treguar se martesat e palumtura mund të jenë të dëmshme për trupin, zemrën dhe mendjen.

Dhe një studim i veçantë ndoqi rreth 10,000 çifte, për 11 vjet, dhe arriti në përfundimin se ata me partnerë kërkues kishin një rrezik 50% -100% më të lartë të vdekshmërisë së hershme, sesa ata që jetuan jetë më të qetë.

SHPËRNDAJE